Powerpoint dosyasn pdf ye evirme




















Finance Product Solution Aspose. Font Product Solution Aspose. TeX Product Solution Aspose. Drawing Product Solution Aspose. Audio Product Solution Aspose. Video Product Solution. Drop or upload your files. Best in class. Work with your documents in other free apps. You can upload a maximum of 10 PowerPoint files for the conversion operation. Or you can type in an email address and click the message icon. The email address will receive a download link. Group project presentation Berlin themes, widescreen.

Bright business presentation. Rainbow presentation. Gameboard infographics poster. Bu komutlar hakknda detayl bilgi iin mikrodenetleyici komutlar konusuna baklmaldr.

Saya u ekilde hazrlanr: nce saya ierisi sfrlanr. Her ilem tekrarnda saya 1 arttrlr INCF komutu kullanlr. Yani sadece okunabilir durumdadr. Bu bitler aygtn lojik durumuna gre uygun olarak kurulmu veya silinmitir. Daha tesinde, TO ve PD bitleri sadece okunabilir bitlerdir. Ama 3. Her bir bank bayttr. Bit 3:PD: G kesme biti Power down. Zaman Geciktirme Dngleri Bu konumuzda dng gecikmelerinde geen zamann hesaplanmasn ve dier komutlar reneceiz. Bunun iin ncelikle dhil komut saykl kavramn bilmemiz gerekir.

PIC16F84e uygulanan 4 Mhzlik osilatr sinyalinin 1 komutu icras iin 4 pals gerekir. Dolaysyla PICin 1 komutu icra etmek iin kulland frekans, dardan uygulanan sinyalin ne der ve 1 Mhz olur. Baz komutlarn icras ise 2 komut saykllk zaman alr. Bu komutlar Tablo 1. Sonuta 2x tane komut saykl eker. SAYAC deeri 0 olana kadar bu komut bir komut saykl ekecektir. SAYAC deeri 0 olunca ise 2 komut saykl eker. Bu sre tek dng ile yaplabilecek maksimum zaman gecikmesidir. Uygulamalarda tek dng ile yeteri kadar gecikme yaplamad iin, en az iki dng yapmak gerekmektedir.

Aada iki dng ile yaplm gecikme altprogramnn ak diyagram grlmektedir. Buradaki 4 deeri rahatlkla ihmal edilebilir. Maksimum zaman gecikmesi yapmak iin sayalara d yklenmitir. Bu durumda toplam komut saykl says yaklak olarak. Bu deer 2 dng ile yapabileceimiz maksimum gecikme sresidir. Eer PICinin osc frekans 10Mhz olsayd ne deiirdi? Bu bilgiler nda Min bulunmas iin genel bir forml yazlrsa bulunur.

Yukardaki rnekleri bir bu formlle zerek sonularn ayn olduu grlr. Eer 4'l bir dng dzenlenirse o zaman saatlerce srecek bir zaman gecikmesi elde etmek mmkn olur. Bu da dakika ve yaklak 3. Bu yaklak X50 saniye demektir, burada ilk yerine decimal girilirse X50 saniye yani saniye elde edilir, bu da 83 dakika eder.

Tek ve iki dnddeki gibi istenirse 3l ve 4l dnglerde formlize edilebilir. Altprogramlar Program ierisinde defalarca tekrar edilmesi gereken komut dizilerini srekli yazmak yerine, bu komut dizilerini altprogramlar eklinde yazarak hem bellek alanndan tasarruf edilmi olur hem de program sadelik kazanr.

Altprogramlar iki eittir: CALL komutu ile arlan altprogramlar Kesme altprogramlar Kesme alt programlar Kesme alt programlarnn dzenlenmesi konusunda ilendiinden burada ilenmemitir. Bir alt programn almasn ematik olarak ekil 1. Bu olay mikrodenetleyici tarafndan otomatik olarak gerekleir. Bylece altprograma dallanma gereklemi olur. Ayrca altprogram iinde baka altprogramlar da arlabilir. Sradaki Bit pozisyonlarn sola kaydrma konumuzda led.

Bit Kaydrma 1. Bu komut belirlenen bir kayt ierisindeki bitleri her defasnda 1 bit sola kaydrr. Detayl bilgi iin mikrodenetleyici komutlar konusunda RLF komutu incelenebilir. BASLAya dallan. Bu komut belirlenen bir kayt ierisindeki bitleri her defasnda 1 bit saa kaydrr. Detayl bilgi iin mikrodenetleyici komutlar konusunda RRF komutu incelenebilir.

SOLa dallan. Yeni deer iin bekle. SAGa dallan. Detayl bilgi iin mikrodenetleyici komutlar konusunda COMF komutunu incelenebilir. Bu komut, 2li tmleme yntemiyle karma ilemi yaparken baz mantksal devre zmlerine, k ovlar tasarlarken ie yarayabilir. Mantksal lemler Mantksal ilem komutlar bir kaytdaki istenilen bitleri deitirmek maskelemek veya kurmak , test etmek amacyla kullanlr. Detayl bilgi iin mikrodenetleyici komutlar konusunda bu komutlar incelenebilir.

Burada sonu daima W kaytsndadr. Burada sabit hE7 olarak kuruldu. Sonuta W kaytsndaki 3. Burada dikkat edilmesi gereken maskelenecek bitler 0, dier bitler 1 ile ANDlenecek ekilde say seilmelidir hE7. ANDWF komutu da maskelemek iin kullanlabilir. Ancak bu komutta maskeleme iin kullanlan deer sabit bir saydan deil, bir dosya kaytsndan f alnr ve sonu deer hedef d bitine gre W yada F kaytsndadr.

Burada sabit h18 olarak kuruldu. Burada dikkat edilmesi gereken kurulacak bitler 1, dier bitler 0 ile ORlanacak ekilde say seilmelidir h IORWF komutu da maskelemek iin kullanlabilir. Ancak bu komutta maskeleme iin kullanlan deer sabit bir saydan deil, bir dosya kaytsndan f alnr ve sonu deer hedef d bitine gre W ya da F kaytsndadr.

Wnin 3. Burada dikkat edilmesi gereken terslenecek bitler 1, dier bitler 0 ile XORlanacak ekilde say seilmelidir h XORWF komutu da maskelemek iin kullanlabilir. B portundaki deerin h4C olup olmadn test etmek iin gereken program paras yazlsn. DEVAM ;evet. Sonraki komutlar MOV. Bir kaytnn f ieriindeki 1 baytlk verinin 0 olup olmadn anlamak iin nce W kaytsna h00 sabit verisi yklenir. Sonrada W ile F kaytlar ORlanr. Bu biti kontrol ederek program ynlendirilebilir.

Tekrar kontrol et. Programn devam.. Aritmetik lemler PICler baz aritmetik ilemlerin yaplmasna da izin verir.

Bu modlde 8 ve 16 bitlik saylarn toplanmas ve karlmas grlecektir. Elde bayrann durumunu bulunuz. Sonucun C bitinin dikkate alnmamas durumunda yanl olacana dikkat edilmelidir. Bu ilemi yapmak iin, Toplanacak iki saynn nce alt LSB baytlar yoplanr. Eer alt baytlarn toplamndan elde oluursa st baytlardan birine 1 eklenir. Ayrca sonucun bulunaca kayt da CH ve CL olarak 2 tane olmaldr.

Daha sonra her iki say da toplanr. PIC bu olay otomatik olarak kendi yapar. Yalnz kk saydan byk say karlrsa gerek sonucu bulmak iin, sonucun 2li tmleyeni alnmaldr. Bu programcnn sorumluluundadr. Bu ilemi yapmak iin, karlacak iki saynn nce alt LSB baytlar birbirinden karlr.

Bu ekilde bir kod baka bir koda evrilebilir. Ya da bir adm motorunu belirli bir ekilde dndrmek iin porta balanm step motoruna sral ikili deerleri gndermek gerekir. Bu tip durumlarda evrim tablolarndan faydalanlr. Program sayac PC , 13 bit geniliindedir. Dk byte PCL registeri, okunabilir ve yazlabilir bir kayt olup bellein h'02 adresinde yer alr.

Bu olaylar ekil 1. Tek fark dn esnasnda W kaytsna bir sabit say ykler. Programn tablodan deer alma ve gecikme altprogramna dallan blmnde u olaylar gerekleir: AND komut satrndaki ifade ile Wnin st 4 biti maskelendi.

Kesmeler Mikrodenetleyicilerle yeni almaya balayanlar kesme interrupt kelimesini duymalarna ramen kullanmlarnn zor olduu dncesiyle programlar iersinde kullanmaktan ekinir. Oysa renilmesi ve uygulamas pek de zor olmayan kesme altprogramlar kullanarak program ierisinde kullanlacak komut says azaltlabilir ve bir ok mantksal karklklar nlenebilir.

Kesme Kesme ilemini gnlk hayattan bir rnek vererek aklayalm. Mesela yemek yiyorsunuz ve telefon ald. Ne yaparsnz? Yemek yemeyi bir sre iin brakr, telefona bakar sonra dnp yemek yemeye devam edersiniz.

Asl iiniz yemek yeme olay iken ihtiyatan telefon almas dolay asl iinizi brakp dier bir ii yaptnz telefona bakma ve geri dnp asl iinizde kaldnz yerden devam ettiniz. Mikrodenetleyicilerdeki kesme olay yukardaki rnee olduka benzerdir.

Kesme, mikrodenetleyicilerin herhangi bir kesme kaynandan gelen sinyal nedeniyle almakta olan program brakmas ve nceden hazrlanan kesme altprogramn altrmas olaydr. Alt programn almas bittikten sonra ana program kald yerden itibaren tekrar almasna devam eder. Yani B portundaki deiiklikler kesme oluturur. Zaman am yok.

Kesme Kaynaklar Kesme kaynaklar mikrokontrolr ailesine bal olarak farkllk gsterir. Hric kesmelerin kullanabilmesi iin iki ey gereklidir: Yazlm ve donanmdr. Yazlm aracl ile B portunun RB0 ucu, dardan gelebilecek kesmeyi alabilecek ekilde hazrlanmaldr. Bunun iin iki ilem yaplr: RB0 ucu giri olarak ynlendirilmelidir. Hric kesmenin kullanlmas iin bir de donanm gereksinimi vardr. Bu da RB0 ucundan kesme sinyalini verecek elektronik devredir.

Ayrca RB0 ucundan uygulanacak sinyalin kenar tetiklemesi nemlidir. Eer bu bit 0 ise kesme sinyalin den kenarnda 1 ise ykselen kenarnda gerekleir. Bu bayrak kesme altprogram ierisinde tekrar 0 yaplmaldr.

Aksi durumda tekrarlanan kesmelerle karlalr. Bu konu ileride TMR0 saycs konusunda ilenecektir. B Portunun 4,5,6 veya 7. B portunun 4,5,6 ve 7. B portundaki deiiklii alglamak iin bu portaki en son deer, RB4-RB7 ularndan okunan veri ile karlatrlr.

Eski ve yeni okunan veri ORlanr. Farkllk varsa RBIF bayra 1 olur. Yazma ilemi bittiinde EEIF bayra 1 olur ve yazmann bittiini gsterir. Yukarda anlatlan kesme kaynaklar mant ekil 1. Bu ilem kesme alt programnn almas esnasnda yeni bir kesmenin olmamas iin PIC tarafndan otomatik olarak yaplr. Kesme altprogram almasn RETFIE komutu ile sona erdirip ana programa dnld anda ise sonraki kesmelerin geerli olabilmesi iin tekrar otomatik olarak 1 yaplr.

Kesme ileminde meydana gelen olaylar ekil 1. Bir kesme meydana geldiinde kesme vektr interrupt vector denilen adres gsterici PCye program belleinin h adresini gsterir. Kesme altprogramn ilk komutu genellikle GOTO buraya yazlmaldr. Kesme kullanlmad zaman ana program, program belleinin h adresinden itibaren h adresine doru problem karmadan alr.

Eer kesme kullanlyorsa programc tarafndan baka bir alma sras dzenlenmelidir. Bu dzen aadaki gibi olabilir. Bu, yazlmda yerine getirilir. Kesme altprogramn altr. Yukardaki ilem iin neden MOVF komutunu kullanmadmz aklnza gelmi olabilir. Kesme, kesme sinyalinin den kenarnda gereklesin. Donanm Sayclar Zaman geciktirme dngleri konusunda, port klarna gnderilecek sinyaller arasnda bir gecikme olmasn istenildii zaman bunu yazlm software ile nasl yaplaca grld.

Burada ise ayn ilemi donanm zamanlaycs hardware kullanlarak nasl yaplaca grlecektir. Bunun iin donanm zamanlaycs TMR0 kullanlacak. Donanm Saycs Zamanlaycs Peki donanm zamanlaycs ya da saycs nedir? Belli bir deerden genelde h00 balayp deeri yukar doru artan bir dosya kaytsdr. Bu RAM bellein h01 adresinde bulunan zel bir kaytdr. Dieri de WDT Watchdog timer denilen bir zamanlaycdr. WDT zamanlaycs ileriki konularda ilenecektir. TMR0 programlanabilen bir saycdr.

Yani saymaya istenilen bir saydan balatlabilir ve herhangi bir anda ierii silinebilir. TMR0 saycsnn nemli zelliklerinden biri de ana program veya kesme altprogramlar alrken sayma ilemini durdurmamasdr. Bu durumda hric sinyal A portunun 3. Hric sinyal PIC tarafndan saylmas gereken bir sinyal de olabilir. Sinyal kaynandan gelen sinyal direkt olarak TMR0 besleyebilecei gibi frekans blc aracl ile de besleyebilir.

TMR0 saycsn tetikleyecek sinyal, frekans blc kullanlmadan direkt olarak kullanlmak isteniyorsa frekans blme deeri WDye atanr. Bu ilem PSA biti ile gerekletirilebilir. Kaynak olarak hric sinyal seildiinde istenirse bu sinyaller saylabilir. Bu durumda TMR0 sinyal sayc olarak kullanlm olur. Yaamn kuantalar o kadar hzl olur ki beyniniz daha farkl almaya eitimli deilse baz meditesyon formlarnda ol duu gibi , sadece kesintisiz bir hareket yaratmak zere drtlerin averajn alr.

Kuantum fizii, o zaman, fiziksel dnyann ardndaki glerin ok kk lekte olan eylerin incelenmesidir. Kuantum ve gnlk. Her birinin destekleyici teorileri vardr. Byle yapabil mek, bzlerin bo uzay diye dndmz yeri dolduracak bir e yin varln gerektirmektedir. Ancak onu ne doldurabilir? Isaac Ne w ton hareket kanunlarn ya ynlar ve bylece modern bilim balar.

Bu gr evreni zaman ve mekann mutlak olduu dev bir mekanik sistem olarak grr. James Clerk Maxweli, Newton fi zii ile aklanamayan glerin varlm ileri srer. Michael Faradaym aratrmalarnn yamsra MaxweIPin aratrmalar evrenin birbiriyle iletiim iinde olan enerji alanlar olduunun kefine g trr. M ax Planck kuanta adn verdii dnyann enerji patlamalarndan olutuu teorisini.

Kuantum seviyesinde yaplan deneyler maddenin mutlaktan ok ola slklar ve eilimler olarak varolduunu, gerein o kadar haki ki ve kat olmadm gsterir. Albert Einsteinm evrene bak Newton fiziini alt st eder.

Zamann mutlaktan ok izafi olduunu ne rir. Yeni ve Gelitirilmi Birleik Fizik Teorisi; Gelecekte bir gn fizikiler kuantum evreninin yansra gndelik yaamda gz lemlediklerimizin holografik doasn aklamann bir yolunu bu lacaklar. Aklamalarm tek bir tutarl hikayede birletirecek te orinin denklemini bulacaklar. Contact filminde ana karakter. Babasnn cevab ya amnda gerek olan eylere dnm noktas olur. Kendini bir ro mantik bir ilikiye amak ya da gtrld uzak evrende yaad deneyimlere gvenmek gibi zellikle yaralanabilecei ortamlar da bulduunda babasnn szleri inanlarnn rehber prensibi olur: Babasnn cevab sadece eer evrende yalnzsak, ok fazla yer kay b var olmutur.

Ayn ekilde, herhangi iki ey arasndaki uzayn bo olduuna inanrsak,. Bo olduunu dndmz yerde ne var? Gerekten de bosa, o zaman cevap verilmesi gereken byk bir soru var: Cep telefonlarnzdan bu sayfadaki kelimeleri gzle rinize getiren krlm a kadar hereyi ileten enerji dalgalan. Nasl ki su tan suya, atl d yerden halkalar uzaklatryorsa, yaamn titreimlerini bir noktadan dierine ileten birey olmaldr.

Bunun gerek: olmas iin modern bilimin anahtar kavramlarndan birini bozmalyz: uzayn bo olduu inanc. Uzayn neden yapld gizemini zdmzde kendimizi ve evremizdeki dnyay anlamaya doru, byk bir adm atm ola caz. Ve cevap belki de her zaman yanbamzdayd.

Evrene, dnyamza ve birbirimize bal olduumuz hissi, Avus tralyann ta duvarlarna kaznm Aborijinlern tarihinden im dilerde Bu inan bugn her zamankinden gl olarak orta ya ksa da bizi balayann tam olarak ne olduu tartna konu su olmaya devam etmektedir. Bal olabilmemiz iin balamay gerekletiren bireyin olmas gerekir.

Fiziki Konrad Finagle uzayn nemine iaret ederek Maddenin arasndaki uzay kaldrsamz, ne. Evrendeki herey bir toz zerresinden daha byk ol mayan bir hacime skrd Hereyin ayn yerde olmasn engel leyen uzaydr, demitir. Bu ifadenin doru olduuna inamyorurri. Kendi mizi gemite grdmz ekil bizi bugnk yerimize getirmede. Tpk ndramn a ve Newtonun eteri gibi bu enerji her zaman her yerdedir ve zamann balangcindan beri de varolmutur.

M ax Planck alann varlnn fiziksel dnyamzdan zekann so rumlu olduunu gsterdiini syler. Bu gcn ardnda bizim madde olarak grdmz bilinli ve zeki bir Zihin olduunu varsaymalyz.

Ve yle tamamlar, Bu Zihin tm maddenin matriksidir. Bir eyin bo olduunu sylediimizde ora da hi bir eyin - kesinlikle hi bir eyin - olmadm kastederiz. Ne kadar bo olabilir? Kendimizi sihirli bir ekilde byle bir yere gtrebilseydik, acaba neye benzerdi? Zaten el fenerini bile aamazken, rnein, k ta hibir yere gidemezdi nk k dal galarnn arasndan geebilecei bir ey olmazd.

Bu, kurumu bir gle ta atmaya ve yzeydeki su sramalarna bakmaya benzerdi. Ta, su olsun ya da olmasn dibe derdi, ancak normalde tan et kisiyle ortaya kacak yaylmalar, arasndan geebilecekleri bir or tam olmad iin oluamazd. Tam olarak bu nedenden dolay farazi dnyamz ok da sessiz olurdu.

Sesin, yaylabilmek iin bir ortama htiyac vardr. Hatta, bugn bildiimiz herhangi bir enerji ekli - rzgardan gnee ka dar - varolamazd, nk elektrik, manyetik - hatta yerekimi alanlar -.

Neyse ki, bizi evreleyen uzay bo olmaktan uzak olduu iin byle bir dnyann nasl olabilecei zerine dnmek zorunda deiliz. Bizim ona ne dediimiz ya da bilim ve dinin onu nasl ta nmladndan bamsz olarak bir alann ya da yaradltaki her eyi birletiren ve bizleri daha byk bir dnyann stn bir g cne balayan byk bir an olduu aktr. Doa bizlere sadece aslann kuyruunu gsteriyor diyerek baktmz kozmik bak asndan gremesek de gereklik olarak grdmzn daha da tesinde bir eylerin var olduuna iaret etmitir.

Einstein dnya grn son derece. Daha sonraki yazlarnda Einstein, kim olursak olalm ya da evrendeki rolmz ne olursa olsun hepimizin daha byk bir gce tabi olduumuzu ifade etmitir: insanlar, sebzeler ya da kozmik toz - hepimiz uzaklarda grnmeyen bir algcnn melodileriyle dansediyoruz.

Yaradln altnda yatan zekann bu aklamasyla beraber, Planck Einsteinm alann kuyruunun enerjisini tanmlamtr. Byle yaparak da bugne kadar yanmakta olan tarrtmanm ale vini tututurmutur. Bunun merkezinde dnyamzn nelerden olutuu ile ilgili eski grler bu durumda evrenin gereklii pencereden uup gitmitir! Yaklak yarm yzyl nce, kuantum teorisinin babas bzlere hereyin her ne kadar son derece gerek olmakla beraber geleneklere uymayan bir enerjiyle balantl oldu unu, sylemitir.

Evrenin en kk seviyelerinde, atomlar ve atom alt paracklar gerekten de balantlym gibi hareket etmektedirler. Ancak prob lem udur ki, bilim adamlarnn o kadar ufak boyutlarda gzlemle dikleri davranlarn gnlk yaamlarmzn daha byk gereklii zerinde nasd br anlam ifade ettiini bilmiyor olduklardr. Bilim adamlar Natureda ilk kez ucu ak teieportasyon deneyinin sonularnn yansra - yani, bir paracn kuantum bilgilerinin onun enerjetik ablonu ayn anda farkl yerlere gnderilebilece ini belgelediler.

Baka bir ifadeyle, bu sre bir dokman faks larken onu tahrip etmeye benzetilebilir. Baka deneyler, paracklarn bir yerden dierine nlanma s ve ayn anda iki yerde birden bulunma gibi eit dereede im kansz grnen sonular ortaya koydu. Her ne kadar aratrmalar birbirinden farkl grnse de ok daha byk bir konuya iaret eden ortak bir paydalar vardr. Deneylerin bu sonulan-yermele ri iin bir ortamn varolmas gerekir - baka bir ifadeyle, para-' cklarm arasndan- geebilecei bir ey olmaldr.

Geleneksel fizik byle bir ortamn varolmadn sylediine gre, bu noktada mo dern zamanlarn en byk gizemi yatmaktadr. Bilim adamlar tek bir fotonu iki ayr paraca blerek tpatp ayn zellikleri tayan ikizler yaratmlard. Sonra, deney iin gelitirilen cihaz kullanarak her iki parac birbirine ters ynle re doru gnderdiler.

Her ikiz hedefine ulatnda. Yolun sonunda, ikizler her bakmdan bir biriyle tpatp ayn olan iki yoldan birini semeye zorlandlar. Bu deneyin son derece ilgin olmasnn nedeni, ikizler iki yol dan birini semeleri gereken noktaya geldiklerinde her ikisi de ay n seimi yaptlar ve her seferinde ayn yolu tercih ettiler. Dene yin her tekrarlammda her zaman ayn sonular elde edildi. Her ne kadar geleneksel bilgelik ikizlerin birbirinden ayr ol duklarm ve aralarnda iletiim olmadn sylese de, onlar hala balym gibi hareket ediyorlard!

Fizikiler bu gizemli balant ya kuanttm dolaklk adn vermilerdir. Proje lideri Nichoias Gisin Dolak fotonlarm tek ve ayn nesneyi oluturmas byle yicidir. Tarihsel olarak, geleneksel fizikte deneylerin gsterdiklerini aklayacak hi bir ey yoktur. Ancak gene de Gisininki gibi de neylerde gryoruz. University of California t Berkeleyden Dr. Raymond Chiao, Cenevre deneyinin sonularn kuantum meka niinin derin gizemlerinden biri olarak yorumlamtr. Bu ba lantlar doann deneylerle ispat edilmi gereidir ancak, bunlar felsefi olarak aklamak ok zordur.

Bu aratrmalarn bizler iin nemi geleneksel bilgeliin, fotonarm birbirleriyle iletiim iinde olmalarnn - seimlerinin birbir lerinden bamsz olduuna ve balantl olmadklarna - mmkn olmadna bizi ikna etmi olmasdr. Ancak fotonlar bize ok ba ka bir-ey gstermektedir.

Bugn bilim adamlar bu geleneksel ol mayan sonularn sadece kuantum dnyasnn zellikleri olduu na inanyor ve bunlar kuantum tuhaflk olarak kabul ediyor lar. Fotonlar arasndaki balant o kadar tamd ki annda gerek leiyor gibiydi. Fotonlarm ok kk lekteki hareketlerinin an lalmasndan sonra bu olaylarnn doann baka yerlerinde hat ta aralarnda k yllar olan galaksilerde bile meydana geldii or taya kt.

Gisin, prensip olarak, ikiz paracklar arasndaki ba lantnn gereklemesi iin mesafenin bir ka metre ya da tm ev ren olmas hi farketmez demektedir. Dnyann nasl a lt bizlere neler gsteriyor ki gemite yaplan deneylerde neyi gzden karm olmalyz? Byle bir soruya cevap vermek iin ncelikle lahi Matriksin nereden geldiini anlamalyz. Ve, bunu yapabilmek iin de bir adm geri atp.

Tam olarak za manlamann ne olduu ve tek ya da ok sayda patlama olup ol mad konusunda elikili teoriler olmasna ramen evrenin uzun. Aratrmaclar patlaman m gereklemesinden saniyenin kesir leri kadar ksa bir sre nce tm evrenin bugn olduundan ok ok daha kk olduunu hesaplamlardr.

Bilgisayarda yaplan modellemefer evrenin minik bir topa sacak kadar skk olduu nu gstermitir. Bugn evren olarak algladmzdan tm bo luk karldnda bu topun yaklak bir bezelye byklnde olduuna inanlmaktadr! Evren ok kk olabilirdi ancak hi de souk deildi. Modellemeler bu skk alann iindeki snn hayal'edilemeyecek 18 mil yar milyon milyon milyon derece.

Patlamay takip eden saniyeden daha ksa bir sre sonra ismin yaklak 18 milyar dereceye dt ve bylece yeni evrenimizin doumunun bala d bilgisayar simlasyonlarmdan anlalmaktadr. Byk patlamann gc varolan dnyann boluunu paralar ken bekleyebileceimiz gibi sadece s ve k tamyordu.

Ayn za manda, u anda tm varolan ve varolacak olann enerji paternini de ortaya kard. Kozmos boyunca bizler ve evremiz de dahil olmak zere her eyin kuantum z olarak genilemeye devam eden ite bu enerji adr. Yaamlarmz lahi Matrikse balayan enerji budur. Baknz Blm III. Evrendeki hereyin bir biriyle balantl olduundan nasl bu kadar emin olabiliriz? Bu soruya cevap vermek iin byk patla maya ve bir nceki ksmdaki University of Geneva deneyine geri gidelim.

Her ne kadar birbirlerinden farkl grnseler de sptil bir benzerlik vardr: Her birinde aratrlan balant bir zamanlar fi ziksel olarak birbirine bal olan iki eyin arasndaki balantdr. Cenevre deneyinde tek bir fotonun iki eit paraya blnmesi ikiz leri yaratmt ve bu her iki parann tpatp ayn olduundan emin olunarak yaplmt. Byk patlamayla ortaya kan foton ve paracklarn bir zamanlar fiziksel olarak birbirlerinin paras ol malar balantlarnn anahtardr.

Bir kere bir eyler balantda olmularsa, o zaman fiziksel olsun ya da olmasn her zaman ba lantda olacaklardr. Bu konu, ok nemli ve gzden karlm nedenden dolay anahtardr. Bugn evrenimiz her ne kadar devasa grrrse g rnsn, ki uzak' yldzlarn nn gzlerimize ulamasnn bile milyarlarca k yl almaktadr, evrendeki tm maddeler ok k k bir alana sktrlmt. Bu hayal edilemez skklkta her ey fiziksel olarak birbirine balyd. Byk patlamann enerjisi evre nimizi geniletirken maddenin paracklarnn da arama giderek daha fazla uzay girmeye balad.

Deneyler, iki eyin arasra ne kadar uzay girerse girsin, bir ke re balantya girdilerse her zaman balantda olacaklarm gster mektedir. Bugn birbirinden ayr olan dolak durumdaki para cklarn durumunun byk patlamadan nce evrenimizin olutu u malzeme iin geerli olduunu dnmek iin her trl nedeni miz vardr. Teknik olarak, milyar yl nce bezelye byk lndeki evrenimizde skk olarak bulunan herey hala balan tldr! Planckm hereyi matriksi diye tanmlad balanty salayan enerjidir.

Gnmzde modern bilim Planckn matriks anlaym daha gelitirerek onu byk patlamayla beraber zamann balangcn dan beri her zaman her yerde olan enerji olarak formu olarak ta nmlamaktadr. Bu alann varl nasl yaadmz, tm yaptkla rmz, inandklarmz ve hatta yaamlarmzn her annda neler hissettiimiz zerinde dorudan etkisi olan prensibi vurgular. Bu fikirlerin hem ruhsalln hem de bilimin ok yerlemi fikirle riyle elitiini kabul ediyorum.

Ancak ayn zamanda, tam da bu prensipler dnyamza bak amz glendirici ve destekleyici bir yaamn kapsn amaktadr: 1. O zaman, yaamlarmzn bir tarafnda yaptklarmzn dier taraflarla da ilgisi vardr. Bilincin - kendisinin bile holografik olduuna inanldna gre, rne in oturma odalarmzda yaptmz dualar zaten sevdikleri mizin yannda ve niyet ettiimiz yerdedir. Baka bir ifadeyle,. Matriks, u anda yaptmz tercihlerin ve gelecekteki deneyimlerimizi ieren zaman kab gibidir. Bizim onu nasl isimlendirdiimizin dnda, bilim ve dinin ta nmlamasna gre oralarda bir yerlerde - bir g, bir alan, bir va roluun.

Bu prensibin bize birbirimizle olan ilikilerimiz, evren ve kendilerimiz hakknda anlatmakta olduklarn gerekten kavraya bilirsek, o zaman yaammzdaki olaylar bambaka bir anlam ka zanacaktr. Gremediimiz ve anlayamadmz glerin kurban lar olmaktansa katlmclar haline geliriz. Byle bir yerde olarak, bireysel. Arkadam JosephIe gerek ad deil sohbet etmek, y ry yapmak ve sabahn keyfini kartmak iin bulumaya karar vermitik.

Kuzey New M exicoyu Gney Coloradoyla birletiren engin topraklarn ucunda dururken bizi yeryznn iindeki mu azzam yarktan, Rio Grandenin kylarn oluturan Rio Grande Gorgeundan ayran millerce uzayan tarlalar seyrediyorduk. Yk sek llerin bilgesi o sabah yrymze balarken bu toprakla r kapsayan bitki rtsnden sz etmeye balad. Bu tarlalarn tamam diye sze balad, tek bir bitki gibi birlikte alr. Nefesinden kan s sabahn buz gibi Havasna karyor ve her kelimeye balarken kk buhar bulutlar meyda na getiriyordu.

Bu vadide ok sayda al vardr diye devam etti, ve her bir bitki bizim gremediimiz bir kk sistemiyle birbirine baldr. Onlar topran altnda sakl olduklar iin gremesek de onlar oradadrlar - tm tarla bir bilgelik ailesidir.

Ve her ailede olduu gibi, diye aklad bir yenin deneyimi dierleriyle bir derece ye kadar paylalr. Birbirimize ve evremize bal olduumuzu anlatan ne kadar da gzei bir benzetme. Birbi rimizden, dnyadan ve onun iinde olup bitenlerden ayr okluu muzu dnmeye ynlendirildik. Bu inan dorultusunda kendi mizi izole, yalnz, bazen de kendimizde ve bakalarnda acya ne den olan durumlar karsnda aresiz hissederiz.

Ayn zamanda da, kendimizi birbirimizle ne kadar balantl olduumuzu? Ne kadar tuhaf var lklarz! Kesinlikle, diye dndm. Bu tarladaki bitkiler sadece birbriyle balantl olmakla kalmyor, ayn zamanda bir aradayken tek balarna sahip olduklarindan ok daha fazla gce sahip oluyor lar. Ancak, yzbinlercesini bir ara ya getirdiinizde artk ortada hatr saylr bir g vardr!

Hep bir likte, yaamlarm devam ettirmelerini salayan topran pH den gesi gibi zellikleri deitirirler. Ve byle yaptklarnda, varolu larnn yan rn olarak ortaya kan bol oksijen de bizim yaa mmzn zn salar. Tek bir aile olarak bu bitkiler kendi dnya larm deitirebilirler.

New Mexico vadisindeki bitkiyle aramzda sandmzdan faz la ortak nokta vardr. Onlarn nasl bireysel ve toplu olarak dn yalarm deitirme glen varsa, bizim de vardr. Giderek artan bilimsel aratrmalar bizlerin seneler nce ta mamlanm bir evrene kozmik gecikmeyle gelip geen varlklar ol madmz gstermektedir. Deneysel kantlar bizler yolumuzda ilerlerken evreni yarattmz ve zaten varolana da katkda bulun duumuz sonucuna varmaktadr! Baka bir ifadeyle, bizler koz mosu oluturan enerjinin ta kendisi olmamzn yamsra kendi ya rattklarn deneyimieyen varlklarz.

Bu nedenle bizler bilinciz ve bilin evrenin yapld malzemenin ta kendisidir. Einstein bu kadar dndren kuantum teorisinin z budur.

Einstein yaamnn sonuna kadar evrenin bizden ayr olduu inancn korumutur. Dnya zerindeki etkimizi ve maddenin biz. Yaradltaki rolmzn tam olarak ne olduu tamamen an lalmam olmakla birlikte kuantum dnyasndaki aratrmalar bilincin yaradln temel' paracklar zerinde dorudan etkisi ol duunu aka gstermektedir.

Bizler bilincin kaynayz. Einsteinhn meslekda ve Princeton niversitesinde ordinarys profesr olan John Wheeler yeni anlalan rolmz belki de en gzel zet leyen kiidir. Wheelerm almalar, kendisinin katlmc evren adn verdii sree - bilincin kendisi tarafndan yatardan bir dnyada yaad mza inanmasna yol amtr.

Buna gre katlimc prensip der Wheeler bir yerlerinde ve bir zaman uzantsnda gzlemciler ier meyen bir evreni hayal bile edemeyiz nk evrenin yap malzeme si bu gzlemci-katlmc harekettir.

Wheeler kuantum teorisinin merkez noktasna iaret ederek Hi bir olay, gzlemlenmi ya da kaydedilmi olay olana kadar olay deildir. Bir eyi yapabilmek iin elimizde evrenin hamuruna denk, ekil verilebilir bir eyler olmas gerekir. Evren, gezegen ve beden lerimiz neden yaplmtr? Btn bunlarn birbiriyle ilgisi nedir? Gerekten de bireylerin zerinde kontrolmz var m?

Bu tr sorulara cevap verebilmek iin din, bilim, ruhsallk gibi geleneksel bilgi kaynaklarmzn snrlarnn tesine gemek ve hepsini daha byk bir bilgelikte bir araya getirmek zorundayz. Evrende yan rn olma nn kk roln oynamad gibi yaradln bir paras da deil dir. Hem hereyi kapsayan malze me hem de yaratlan hereyin iinde bulunduu kaptr. Byk Patlama, normal patlamalarda olduu gibi belirli bir noktada gerekleen bir pat lama deildir, Byk Patlama uzayda bir yerlerde olmu deil dir; btn uzay kapsamtr.

Byk Patlama, uzayn kendisini yeni bir enerjiye evirmek zere ve o enerji olarak kendi kendisini patlatmasdr! Evrenin kkeninin uzayn kendisini enerjetik ola rak tezahr ettirmesi olduu gibi Matriks de gerekliin kendisi dir. Belki de en iyi tannan metin olan Rig Vedada her eyin ondan ekillendii ve yaradln alt yapsn oluturan bir gcn tanm vardr - balangtan nce de varolan bir g.

Brahman ad verilen bu g domam olan Metinin ilerleyen blmlerinde her eyin varo lu nedeni aklk kazanr, Bir olan oul olarak tezahr eder, ekli olmayan ekil bulur. Evreni barndran kap olmasnn yansra fiziksel dnyada olan hereyin de mavi kopyasdr.

Her seferinde o kadar benzer tepkiler alyorum ki nelerin olacam tahmin etmek zor olmuyor. Sonra konu cihazlara ve teknolojiye geliyor. Genellikle de cevap Bu kadar sptil bir alan saptayabilecek tek nolojimiz yoktu eklinde oluyor.

Bir noktaya kadar bu cevap doru olmakla beraber en az yz yldr ilahi Matriksh ya da eteri, yaradl an ya da ona ne isim vermek istiyorsak onu ortaya karacak dedektrleri yapabilecek yeteneimiz vard, ilahi Matriksin kefinin nnde duran en b yk engelin bilimin onun orada olduunu kabul etmeye isteksiz olmas demek daha doru olur.

Bu temel enerji deneyimlediimiz ve yarattmz her eyin z n oluturur. Kim olduumuz ve dnyamzn nasl iledii gibi ok eskilerden gelen sorularn anahtardr.

Btn disiplinlerin temelini oluturan bulular son yl iinde gereklemitir. Baz bulular o kadar hzl gereklemitir ki kefin sarholuu iinde kalmzdr. Yeni olaslklarn kaps. Gnmzn bir ok ana gr bilim adam, retmen ve aratrmacs bu srele ilgi lidir. Her ne kadar evrensel enerji alan hakknda teoriler retil mi, zerine yazlar yazlm ve hayaller kurulmu olsa da Matriksin varlm ispat eden deneylerin gerekletirilmesi ancak son senelerde olmutur. Bu kitabn amacna uygun olarak gereklik anlaymz yeniden tanmlayan deney setim.

Bunlarn sadece tipik deneyler olmakla birlikte benzer sonular veren baka deneylerin de hemen hemen her gn bildirilmekte olduunu vurgulamak isterim. Bunu sylememin ne deni, deneyler byle bir ilikinin varln ispat edene kadar yay gn inancn dnyamzdaki hereyin birbirinden ayr olduuydu.

Eski ekol bilim adamlarnn bir eyin llemediinde varol madm aka ifade etmeleri gibi, bu deneylerin yaynlanmasna kadar,. Geen yzyln son senelerinde, btn bunlar deiti. Ayn zaman diliminde kuantum biyolou Vladimir Poponin kendisi ve Peter Gariev de dahil olmak zere baz meslekdalarmn. Rus Bilim Akademisinde yaptklar almalar bildirmeye balad. Benim anlayma gre, bulduklar alann gerekten de yeni olmad dr. Daha akla yakn bir senaryo, bu alann her zaman varolduu ancak onu lebilecek cihazlarn olmamas nedeniyle farkedilememi olmasdr.

Bu deneylerin tekrarland ve yaynland dnemde Dr. Popolin bir Amerikan kuruluunu ziyaret etmekteydi. Raporunun giri blmnde Popoin yle demitir: Bu buluun bir ok gzlemlenmi alternatif i fa olaynn ardndaki sptil enerjinin mekanizmalarna daha derin bir anlay, anlam ve muazzam bir nem getireceine inanyoruz. Popolin burada aslnda bize ne anlatmak istiyor? Birinci deney fantom etkisini, dnyayla, birbirimizle ve evrenle olan ilikimizi tanmlamaktadr Btn bunlar DNAmz ve bizler hakkndadr.

Popolin ve Garaev DNAmn k paracklarnn fotonlar , dnyamzn yapld kuantum dnya zerindeki etkisini test et mek zere dizayn etmilerdir. Geleneksel olarak vakum teri mi kabn bo olduunu ima eder, ancak iindeki hava boaltlm olsa bile bilim adamlar ieride bireylerin kalm olduunu bili yorlard - fotonlar.

Paracklar saptayabilecek ekilde incelikle. Ik paracklarnn her yerde olup olmadklarn, bardan ke narlarna tutunmu olup olmadklarn ya da kabn dibinde birik mi olup olmadm-anlamaya alyorlard. Baka bir ifadeyle, paracklar kabn iinde her yerdey diler bu da Poponin ve ekibinin beklentisinin ta kendisiydi. Deneyin ikinci ksmnda insan DNA rnekleri otonlarla' bera ber kapal bir tpn iine yerletirildiler. DNAlarm varlnda, k paracklar kimsenin beklemedii bir ey yaptlar: daha nce ki ekipte grdmzn tersine paracklar kendilerini yaayan bir maddenin yannda farkl bir ekilde dzenlediler.

DNA belir gin bir ekilde fotonlar grnmeyen bir gle dzenli paternlere doru ekillendirerek etkilemekteydi. Bu konu, geleneksel fiziin kurallar iinde bu etkiyi aklayabilecek herhangi bir prensip ol mamas.

DNAnn - bizi oluturan madde - dnyamzn yapld kuantum eyi dorudan etkiledii gzlemlenmi ve belgelenmitir. Bundan sonraki srpriz DNA kaptan karldktan sonra geldi.

Bilim adamlarnn tpn iinde dank durumda bulunan k paracklarnn orijinal hallerine dnmelerini beklemeleri son de rece normaldi. Mchelson-Morley deneyinden sonra Ksm T d e aklanmt geleneksel literatrde bunun dnda herhangi baka bir eyin olabileceini gsteren veri yoktu.

Ancak bilim adamlar ok farkl bir oluumu gzlemlediler: Fotonlar, DNA tpn iin deymi gibi dzenli olmaya devam ettiler. Popolin kendi kelimeletiyle n artc ve karlkl sezgisellikle davrandn ifade etti. Cihazlar ve sonulan kontrol ettikten sonra Popolin ve mesiekdalar gzlemlediklerine bir aklama getirmek greviyle yz yze kaldlar.

DNA tpten karldktan sonra k paracklarm etkileyen neydi? Fiziksel madde karldktan sonra DNA geride etkisini devam ettiren bir kalnt m brakmt? Ya da yoksa ok daha esrarengiz bir eyler mi olmaktayd? DNA ve k parack lar her ne kadar birbirlerinden fiziksel olarak ayr olsalar da bi zim anlayamadmz bir seviyede hala balantl mydlar? Popolin yapt zette, kendisinin ve aratrmaclarn yeni bir alan yapsnn etkilendiini kabul etmeye zorlandklarm ifade et mitir.

Etkinin dorudan canl maddenin varlyla ilgili olmas nedeniyle bu olaya DNA fant om etkisi ad verilmitir. Popolinin yeni alan yaps, M ax Planchn 50 sene nce matriks ola rak olarak tanmladnn yamsra kadim geleneklerde anlatlanla ra artc bir ekilde benzemektedir. Deney Fin zeti: Bu deney bir ka nedenden dolay nemlidir. Belki de en aikar olan bu deneyin DNA ve dnyamzn yapld enerjinin arasndaki dorudan ilikiyi net olarak gstermesidir.

Bu gl gsterimden karabileceimiz birok sonutan iki tanesi ke sindir: 1. Daha nce farkedilmemi olan bir enerji tr vardr. DNA, k parack-, larmm davranlarn - dnyamzn z - deitirmitir. En deer li gelenekler ve spiritel kaytlarn bizi uyard gibi, bri deneyin bizlerin ve evremiz zerinde dorudan etkisi vardr. DNA fantom etkisi, doru koullar altnda ve uy gun cihazlarla bu ilikinin belgelenebileceim gstermitir. DENEY E Aratrmalar, mantkl phelerin de tesinde insan duygular nn bedenimizin almasnn zerinde etkisi olduunu gstermek tedir.

Baka bir ifa deyle, doku rnekleri alnd zaman, duygular onlar pozitif ya da negatif olarak etkilemeye devam ediyor muydu? Geleneksel bilgelik pek de yle dnmyordu. Niye byle bir sonu bekleyelim ki? Bir kez daha ylndaki oralarda bir yerlerde dnyadaki hibir eyi dieriyle balayacak hibir eyin olmad sonucunu veren Michelson- Mrley deneyine dnelim.

Geleneksel dnce sistemini takip edersek dokular, deri, organlar ya da kemikler bir kere o' insandan karldktan sonra, yaamyor olmalar gerekir. Ancak bu deney, gerekte ok daha farkl bir eylerin olmakta olduunu gstermektedir. Aratrmaclar gnlllerin azlarndan doku ve. DNA rnekleri toplayarak ie baladlar. Bu rnekler tamamen izole idiler ve modern bilimin olmadn syledii bir olay ara trmak zere ayn binada farkl bir odaya gtrlmekteydiler. Bu odada denee bir dizi video grnts gsteriliyordu.

Bede nin dnda gerek duygusal durumlar yaratmak zere dizayn edil mi olan bu malzeme grafiksel sava manzaralarndan erotik g rntlere ve komedilere kadar uzanyordu. Burada ama donrn ksa bir sre iinde bir dizi gerek duygu yaamasn salamakt. O bunlar yaarken bir baka odada DNAsmn tepkileri ll mekteydi.

Donr duygusal ini klar yaarken hcreleri ve DNAs ay n anda gl elektriksel tepkiler gsteriyordu. Donrle rnekle rin arasnda yzlerce metre olmasna ramen DNA hala bedenle balantlym gibi hareket etmekteydi. Burada sorulacak soru Nedenedir. Bu deneye ait bir dipnotu szlerle paylamak istiyorum. Penta gon ve Dnya Ticaret Merkezine yaplan 11 Eyll saldrlar sra snda Avustralyada bir kitabmn imza turundaydm.



0コメント

  • 1000 / 1000